Ritun vinkit: Kutsu pölyttäjät puutarhaan!

Ritun vinkit: Kutsu pölyttäjät puutarhaan!

Miten varmistamme, että voimme jatkossakin nauttia viljelykasvien, hedelmäpuiden ja marjojen runsaasta sadosta? Puutarhan hoitoon kuuluu tärkeänä osana suunnittelu, unelmoiminen, istuttaminen, haaveilu ja toteutus.

Ja ennen kaikkea puutarhan kukkaloistosta nauttiminen, josta nauttivat myös ympäristöllemme ja kasvillisuudelle elintärkeät pörriäiset. Jos annat pörriäisten olla rauhassa, ne kiittävät sinua pitämällä huolta puutarhasi sadosta. Tärkeimpiä pölyttäjiä ovat mehiläiset, kimalaiset, perhoset ja kukkakärpäset. Näiden luonnon ystävien määrä on kuitenkin vähentynyt huomattavasti hyönteisten elinympäristöjen katoamisen, erilaisten hyönteismyrkkyjen ja ilmastonmuutoksen seurauksena. Pienikin teko auttaa luontoa ja omaa lähiympäristöä, joten voit osallistua esimerkiksi istuttamalla pölyttäjille mieluisia kasveja pihalle ja parvekkeelle.

Pölyttäjien suosiossa olevia kesäkukkia ovat esimerkiksi rusokki, salvia, daalia, lobelia, marketta, lumihiutale, poutapilvi, tähkälaventeli, samettiruusu ja auringonkukka. Toki perhoset ja pölyttäjät pitävät kaikista kukista, joten kukista on iloa kaikille.

Muita hyviä tekoja, jotka parantavat pölyttäjien elinoloja:

  • Jätä nurmikko leikkaamatta koska siellä kukkii alkukesästä todella monta pörriäisen lempikasvia.
  • Rakenna hyönteishotelli tai osta sellainen valmiina kaupasta. Sijoita aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan. Voi olla myös puolivarjoisa, kunhan on kuiva.
  • Tee perhosille baari, johon laitat sinisen pesusienen. Leikkaa pesusieni suikaleiksi ja  tunge lasipurkkiin. Kaada purkki täyteen perhosnektaria eli olutta tai kotikaljaa, johon on sekoitettu paljon fariinisokeria tai siirappia ja ripaus hiivaa. Myös punaviini toimii. Ripusta purkki puuhun aurinkoiselle paikalle ja jää odottamaan asiakkaita.

Testaa oma tietosi Ylen Pörriäisvisassa!