Tomaatin taimet

Tomaatin taimet

Viljelyssämme on useita tomaattilajikkeita: perinteinen tavallinen runkotomaatti Tanskan vienti, kirsikkatomaatti Gardener´s deligt, pensastomaatti Ace, ruukkutomaatti Micro Tom sekä punaista ja keltaista amppelitomaattia. Tomaattilajikkeissa vaihtelee koko, väri, muoto sekä maku.

Meillä kasvunsa aloittaneilla tomaatin taimilla on hyvät mahdollisuudet ehtiä kypsyttämään runsas sato loppukesällä. Tomaatti on kotikasvihuoneiden suosikkivihannes. Tomaattia voi kasvattaa ruukussa tai säkissä, parvekkeella, terassilla sekä lämpimällä paikalla avomaalla.

Tomaatti tarvitsee kasvaakseen paljon valoa ja lämpöä sekä vettä ja ravinteita. Kasvukaudella tomaattia lannoitetaan kerran viikossa. Tomaatti viihtyy noin 20-25 asteen lämpötilassa. Tuulensuojainen kasvupaikka on hyvä. Tomaatin kasvualustan tulee olla runsasravinteinen. Kekkilän Puutarhamulta tai turve on hyvä.

Taimet istutetaan lajikkeesta ja kasvutavasta riippuen 30-50cm välein. Helpointa on istuttaa tomaatti puutarhalta myytävistä valmiista taimista. Taimet istutetaan tanakoina ja mielellään kukkivina. Ne voi istuttaa reilusti entistä syvempään. Taimet tuetaan kepeillä tai naruilla.

Tomaatit kypsyvät parin kuukauden kuluttua istutuksesta. Hellekautena tomaatti tarvitsee paljon vettä. Tomaatti ei pidä märästä maasta vaan tasaisesta kastelusta. Maa ei saa kuivua muuten tomaatit voivat halkeilla. Kasvun edistyessä alalehtiä voi poistaa.

Ruukkutomaatti

(Lucopersicum esculentum Micro tom)

Micro tom on matala, pensastava coctail-eli minitomaatti. Tuottaa runsaasti pieniä, pyöreitä ja makeita hedelmiä, joiden väri on kiiltävän punainen.

Se viihtyy hyvin ruukussa parvekkeella tai terassilla, taimen korkeus noin 35-40cm. Hyvin kompakti tiivis kasvutapa. Sivuversoja ei tarvitse poistaa. Kasvupaikka aurinkoinen ja suojaisa. Kasvuolot kannattaa pitää tasaisena tuuletus, kastelu, lämpötila ja lannoitus.

Tomaattiamppeli

(Lycopersicum esculentum Tom red, Tom yellow)

Amppelitomaatti kasvattaa pitkät roikkuvat versot, joihin tulee paljon makeita kirsikkatomaatteja joko punaisia tai keltaisia. Tomaatit ovat parhaimmillaan juuri poimittuna. Amppelitomaatilla on pitkä satoaika.

Amppelitomaatti viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa. Se tekee myös hyvin satoa tuulensuojaisella terassilla tai parvekkeella. Amppelitomaattia kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Amppelitomaatista ei tarvitse poistaa varkaita. Rehevästä kasvustosta voi poistaa ylimääräisiä lehtiä. Kasvuolot kannattaa pitää tasaisena tuuletus, kastelu, lämpötila ja lannoitus.

Kirsikkatomaatti

(Lycopersicum esculentum Gardener`s delight)

Gardener`s delight on suosittu kirsikkatomaatti lajike, jonka hedelmät ovat punaisia ja maukkaita n.2-3cm halkaisijaltaan. Se viihtyy kasvihuoneen lisäksi myös lämpimällä, tuulensuojaisella seinustalla, terassillatai parvekkeella. Kirsikkatomaatin taimet tuetaan hyvin naruilla tai kepeillä. Kasvusäkkiin mahtuu kolme taimea n. 30 cm välein.

Tomaattia kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Rungolliseksi kasvava kirsikkatomaatti katkaistaan elokuun alussa, jotta tomaatit ehtivät kypsyä. Muista poistaa varkaat eli lehden ja varren välistä kasvavat versot. Kasvuolot kannattaa pitää tasaisena tuuletus, kastelu, lämpötila ja lannoitus.

  • pystykasvuinen
  • paahde, aurinko
  • ruukku, kasvimaa

Runkotomaatti

(Lycopersicum esculentum Tanskan Vienti)

Tanskan Vienti on vanha ja suosittu runkotomaatti lajike. Tanskan vienti on punainen hyvänmakuinen perustomaatti, joka on myös satoisa. Taimet ovat rungollisia, joten ne on tuettava kepeillä tai naruilla.

Tanskan vienti latvotaan 4-5 tertun yläpuolelta. ”Varkaat” eli lehden ja varren välistä kasvavat versot poistetaan. Kasvuolot kannattaa pitää tasaisina tuuletus, kastelu, lämpötila ja lannoitus.

  • pystykasvuinen
  • paahde, aurinko
  • kasvihuone, ruukku, kasvimaa

Pensastomaatti

(Lycopersicum esculentum Ace)

Ace pensastomaatti on erittäin makea ja satoisa avomaan tomaatti. Pensastomaatti on matalakasvuinen n. 50 cm korkealajike. Pensastomaatista ei tarvitse poistaa varkaita joten se on helppohoitoinen.

Tomaattia kastellaan runsaasti ja lannoitetaan säännöllisesti. Jos tomaatin latva sykeröityy ja lehdet rullaantuvat ovat tummanvihreät, kasvu on liian rehevää. Rehevästä kasvustosta voi poistaa enimpiä lehtiä. Ohut latva ja vaaleat lehdet taas kertovat heikosta kasvusta. Anna lisälannoitusta tarpeen mukaan. Kasvuolot kannatta pitää tasaisena tuuletus, kastelu, lämpötila ja lannoitus.