Kasvihuonekurkku

Kasvihuonekurkku

(Tasty Green F1)

Yleisesti viljelty vihanneskasvi, jolla rehevä ja paljon vettä kuluttava kasvusto. Kasvihuonekurkun kasvutapa on köynnösmäinen ja lehtihangoista kasvaa kärhiä, joiden avulla kasvi kiipeilee. Kurkun taimet tuetaan istutuksen yhteydessä narulla tai tukikepeillä.

Kasvihuoneessa kurkkuja istutetaan 3 taimea neliömetrille. Ennen istutusta maan on lämmettävä +18 C asteeseen. Taimen latva katkaistaan kahden metrin mittaisena ja siihen jätetään 2-3 sivuversoa.

Kasvihuonekurkku tarvitsee kasvaakseen paljon lämpöä ja valoa. Ihanteellinen lämpötila on 23-24 C. Suora auringonvalo voi polttaa kurkun lehdet, joten kasvihuoneen laseja varjostetaan tarvittaessa. Kurkku tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita, varsinkin satokaudella. Liika kuivuus heikentää sadon laatua. Kasvihuonekurkkua kastellaan ja sumutellaan aamuisin ja liika kosteus tuuletetaan päivän aikana pois.

Kasvualustan tulee olla puhdas, kurkun erityisen herkän juuriston vuoksi. Kurkun kasvualusta vaihdetaan vuosittain. Kurkut voi istuttaa myös suoraan puutarhaturve säkkiin.

Jos kasvihuonekurkun lehdet kellastuvat, se voi aiheutua liian miedosta lannoituksesta. Runsaan lehtimassan kasvattava kurkku vaatii paljon ravinteita. Ravinteiden saannin esteenä voi myös olla liika märkyys tai kuivuus, juuriston heikkous tai liian korkea ilmankosteus kasvihuoneessa, jolloin ravinteet eivät kulkeudu kasvissa. Kasvukauden edetessä alimmat lehdet poistetaan puolenmetrin matkalta maanpinnasta. Näin varmistat hyvän ilmankierron kasvustossa.