Puutarhan hoidolla huolet ja murheet unholaan

Puutarhan hoidolla huolet ja murheet unholaan

PIha_ja_puutarja2

Mistä tulee innostus puutarhanhoitoon, tarvitseeko olla viherpeukalo ja miksi ihmeessä kasvien kanssa elämä on koukuttavaa? Millaisia ajatuksia oma puutarha herättää – kurkistetaan puutarhanhoidon ammattilaisen ajatuksiin.

Saana Kalho on ammatiltaan puutarhuri ja floristi, sekä vapaa-ajalla todella aktiivinen kotipuutarhuri. Mielenkiinto puutarhaa ja luontoa kohtaan syttyi jo ihan lapsena, kun kotona pääsi hoitamaan puutarhaa. 

“Kävin myös jo noin 5-vuotiaana hakemassa naapuria aina kastelemaan kanssani kukkia pihalle

Tuolle pihalle Saana palasikin. Nykyään hän asuu lapsuuden kodissaan ja tuttu puutarha on edelleen lähellä – tosin se on muuttunut aikojen saatossa.

Puutarhaharrastuksen parhaat puolet

“Vaikka työskentelen päivittäin kukkien kanssa, koen puutarha-harrastuksen rentouttavana harrastuksena, jossa kaikki huolet ja murheet unohtuu. Jokaiselle uudelle puutarhakaudelle on aina uusia suunnitelmia valmiina.”

Saana kiteyttää kolme asiaa, jotka ovat puutarhaharrastuksen parasta antia:

  • Joka vuosi uuden kasvun seuraaminen on aina yhtä ihmeellistä. 
  • Uusien kasvien kokeileminen on innostavaa.
  • Koskaan ei täysin muista mitä on istuttanut ja minne – aina on yllätyksiä luvassa.

Jos et koe olevasi viherpeukalo, ei kuitenkaan kannata huolestua. Puutarhaharrastus on jatkuvaa kokeilua myös ammattilaiselle. Monen puutarhainnostus on lopahtanut, koska se ei ole onnistunut heti – on tärkeää siis valita sopivat kesäkukat sellaiseen kasvualustaan ja paikkaan, jotta kukat viihtyvät. Saana kehottaa kärsivällisyyteen sillä se palkitaan, hänen sanojensa mukaan taatusti!

“Itse yritin kuusi kertaa kasvattaa pihassani haastavana pidettyä kasvia. En löytänyt sille täydellistä paikkaa, kunnes seitsemännellä kerralla löytyi paikka, jossa se viihtyi ja nyt on kukkinut siinä jo muutaman vuoden”. 

Helppohoitoinen “mummonkukka” kunniaan

Jokaisella meillä on suosikkikukkia ja -kasveja, kun oikein mullan seasta kaivetaan. Tällaiset löytyvät myös Saanalta:

“Kesäkukista pelargonit on ehdottomia suosikkeja, etenkin kaikki vanhanajan lajikkeet. Nuorena en voinut sietää tätä ”mummokukkaa”, mutta jossain vaiheessa siitä on tullut lempparikukka ja niiden talvettaminenkin onnistuu helposti. Lisäksi tämä kukka on niin helppo, että sopii vähän laiskemmallekin hoitajalle . Monivuotisista suosikkeja on alppiruusut, kukkivat puut ja perennat”.

Näin se on, että kukkiihan se perunakin ja puutarhanhoito palkitsee jännityksellä, luonnon läheisyydellään ja uuden synnyllä. Puutarha antaa rauhoittavan harrastuksen ja parhaassa tapauksessa aktivoi ajatuksia pienine kauniine haasteineen – vaikka tapahtumapaikkana on oma takapiha. Kiitos Saana Kalho!