Valitse sopivat kesäkukat haudalle ja hautaistutuksiin

Haudalle soveltuvien kukkien valinnassa on hyvä ottaa huomioon haudan sijainti, ympäröivä puusto ja valoisuus/varjoisuus. Haudalle kannattaa valita kukkia, jotka sopivat kasvualustaan, soveltuvat haudan hoitoväliin sekä kestävät erilaisia sääolosuhteita; sadetta ja vastaavasti hetkellistä kuivahtamista.

Yleisimmät helppohoitoiset ja kestävät hautakukat

Mukulabegonia: Hyvä härmänkesto, kestävä kesäkukka. Kasvi kestää kuivahtamista, mutta liian märässä se kärsii ja alkaa varistaa lehtiä. Kuihtuneet kukat poistetaan varsineen. 

Ruusubegonia: Sopii erityisesti puiden ympäröimälle haudalle varjoisaan paikkaan. Ruusubegonia on yleinen hautakukka sen kestävyyden ansiosta. Begoniaa kastellaan säännöllisesti, ja lannoitetaan joka viikko.

Maisemabegonia: Näyttävä kesäkukka läpi kasvukauden, joka sietää myös sadetta. Maisemabegoniaa käytetään myös haudoilla sen helppohoitoisuuden vuoksi. Tasainen kastelu ja lannoitus.

Kesäbegonia: Erittäin helppohoitoinen ja suosittu kesäkukka, joka kestää monenlaista säätä. Begonialla on rehevän pensasmainen kasvutapa. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä, säännöllinen kastelu ja niukka lannoitus.

Verenpisara: Helppohoitoinen kesäkukka, joka on kasvutavaltaan matala ja haaroittuva. Sopii puolivarjoisille ja suojaisille haudoille. Verenpisara tykkää tasaisesta kastelusta ja kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisesti, jotta kasvi jaksaa kukkia paremmin.

Hopealehti: Hautojen suosituin reunuskasvi, sietää hyvin latvontaa. Sopii hyvin kauniin hopeanharmaan lehdistönsä vuoksi värikkäiden kesäkukkien reunuskasviksi. Sietää hyvin kuivuutta. Hopealehti on pakkasenkestävä, joten se sopii myös syysistutuksiin.

Hopeaputous:  Kaunis hopeanharmaa nopeakasvuinen lisukekasvi kesäkukkaistutuksiin. Hopeaputous on säänkestävä ja se sietää syksyllä hyvin kylmyyttä. Hopeaputous pitää niukasta kastelusta ja säännöllisestä lannoituksesta.