Ruusupapu



Ruusupapu
(phaseolus coccineus)
Yksivuotinen ruusupapu on komea koriste- ja hyötykasvi. Ruusupapu on reheväkasvuinen köynnös aurinkoiseen paikkaan. Ritun Puutarhalla myydään esikasvatettuja taimia, jotka voi istuttaa ulos hallavaaran mentyä.
Taimet istutetaan 15-30 cm välein ja ne pitää tukea. Ruusupapua kastellaan tasaisesti ja hoito lannoitetaan kerran viikossa. Pääverson voi katkaista, kun se saavuttaa halutun korkeuden. Tämä edistää sivuhaarojen kasvua ja palkojen valmistumista.
Voit kerätä miedonmakuisia kukkia ruokien somisteeksi esim. salaattiin. Nuoret palot keitetään ja syödään pensaspapujen tapaan. Nuoret palot korjataan keskenkasvuisina 10-12 cm pitkinä. Pavut syödään palkoineen suolalla maustetussa vedessä keitettynä. Palkoja keitetään 10-20 min, jotta haitallinen fasiini hajoaa ja pavut pehmenevät.
- aurinko, puolivarjo
- ruukku, parvekelaatikko, kukkapenkki, amppeli
- köynnöstävä (200-400 cm)